Mutual Trust > Ajankohtaista
Uutinen

Pelastuspäivä Kalliossa

helmikuu 10. 2017, klo 12:01

Mutual Trust –projektin ensimmäinen harjoitus järjestettiin 19.01.2017 yhdessä Helsingin kaupungin Keskuspelastusaseman kanssa Helsingin Kalliossa. Tilaisuuden tarkoituksena oli nostaa esille vammaiset pelastustoiminnassa, ensihoidossa, onnettomuuksien ehkäisyssä ja väestönsuojelussa sekä arvioida viranomaisten valmiuksia huomioida vammaisten tarpeita palveluissaan.

Saavuimme aamulla Keskuspelastusasemalle, jolla meitä oli vastassa viestintäpäällikkö Taisto Hakala. Hänen ohjauksella siirryimme kalustehalliin, jossa käytiin päivän ohjelmarunkoa läpi. Jaettiin osallistujat kolmeen ryhmään. Yksi ryhmä pohti yhdessä pelastuslaitoksen henkilökunnan ja pelastuskoulun oppilaiden kanssa onnettomuuksien ehkäisyä vammaisten näkökulmasta. Toinen ryhmä jäi kalustehalliin, jossa lavastettiin linja-autopalo ja kolmas ryhmä meni kartoittamaan Kallion väestösuojan esteitä ja haasteita.

Keskusteluryhmä oli antoisa ja saatu materiaali käytetään myöhemmin projektissa hyödyksi.

Toinen ryhmä jäi kalustehalliin, jossa lavastettiin linja-autopalo. Harjoituksessa pelastettiin vammaisia ”palavasta ” linja-autosta. Linja-autossa oli useampi pyörätuolia käyttävä matkustaja, joten tilanne oli haastava pelastushenkilökunnalle. Linja-autopalot eivät ole kovin harvinaisia joten harjoituksista otettiin kaikki ”hyöty” irti. Meille kerrottiin, että liekkejä vaarallisempaa on myrkyllinen savu joka saattaa muodostua palon yhteydessä; silloin nopeus on pelastustehtävissä tärkeää. Haasteeksi huomattiin mm. linja-autojen esteellisyys, kapeat kulkuväylät linja-auton matkustamossa sekä korkeat askelmat linja-autoon. Usein pitkänmatkan linja-autot eivät ole matalalattiabusseja, sillä matkatavaroiden säilytystilaa tarvitaan linja-autossa ja ko. tila on matkustamon alla.

Kolmas ryhmä, jossa myös oli pyörätuolin käyttäjiä mukana, lähti tutustumaan väestösuojaan.

Ensimmäinen haaste oli päästä alas väestösuojaan kymmeniä rappusia pitkin. Yhtä pyörätuolia oli kantamassa 4 pelastuslaitoksen miestä, joten kovin kiire ei vastaavanlaisessa tilanteessa saa olla… Väestösuoja oli kolkko ja esteellinen, esim. WC:nä toimi pressun takana oleva pelkkä ämpäri, sängyistä puhumattakaan. Toivotaan, että emme joudu väestösuojaa käyttämään koskaan tositilanteissa.

Kun kaikki 3 ryhmää olivat saaneet omat harjoituksensa vietyä läpi, kokoonnuttiin kahvitauon jälkeen luentosaliin, jossa alkoi paneelikeskustelu. Paneelikeskustelun vetäjänä projektikoordinaattori Daniel Saarinen ja läsnä oli myös Helsingin kaupungin edustajana apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri. Paneelikeskustelu oli vilkasta, käytiin läpi päivän kokemuksia, keskusteltiin haasteista ja mahdollisuuksista. Totesimme kaikki yhdessä, että harjoitukset tulivat todella tarpeeseen. Varsinkin opiskelijat toivoivat enemmän vastaavanlaisia tilanteita, joissa harjoiteltaisiin nukkejen sijaan oikeilla ihmisillä. Mukana olleet vammaisjärjestöjen edustajat lupautuivat mielellään myöhemminkin tarvittaessa osallistumaan pelastuslaitoksen kanssa järjestettäviin harjoituksiin.

Jokaiselta ryhmältä sekä paneelikeskustelusta saatu palaute, kommentit ja havainnot kerätään ja hyödynnetään projektissa myöhemmin.

Näiden harjoitusten avulla Mutual Trust –projekti etsii uusia ratkaisuja ja luo harjoitusten kautta info- ja opetusmateriaalia niin pelastusviranomaisille kuin vammaisillekin.

Päivä osoittautui tärkeäksi, hienoksi ja avartavaksi.
Mutual Trust kiittää Helsingin kaupungin pelastuslaitosta järjestelyistä ja Helsingin pelastuskoulun oppilaita, jotka osallistuivat harjoituksiin ja paneelikeskusteluun, Helsingin kaupungin apulais-kaupunginjohtaja Pekka Sauria joka osallistui paneelikeskusteluun, sekä kaikkia tilaisuuteen osallistuneita vammaisjärjestöedustajia.

Mutual Trust-projekti järjestää harjoituksia jatkossakin.
Seuraavaksi vuorossa on Lohjan Meriturvassa yhteisharjoitukset Viking Line, Tallink Silja ja Eckerö Linen varustamoiden henkilökunnan kanssa. Mukana harjoituksissa on useamman varustamon henkilökunta, joten harjoitukset toteutuvat kahdessa osassa ajankohtina 26.4 ja 18.5, paikkana on Merenkulun turvallisuuskoulutuskeskus Meriturvan allas Lohjalla.

Kesän harjoitus 6.6.2017 tapahtuu yhdessä Suomenlahden Merivartioston kanssa. Tässä harjoituksessa Norsö Linen vesibussille, jolla on vammaisia matkustajia kyydissään, tulee moottoripalo, jonka jälkeen alus rupeaa ajelehtimaan. Apuun tulevat yksiköitä Venepoliisista, Rajavartiolaitokselta ja Meripelastus-seurasta.

Tuleviin harjoituksiin etsitään osallistujia projektin mukana olevista vammaisjärjestöistä.

Mutual Trust -projektin kanssa yhteistyössä ovat seuraavat vammaisjärjestöt:

Aivovammaliitto, Selkäydinvammaiset Akson ry, Epilepsialiitto, Invalidiliitto avustajakoirat, Axxel Brusaby, Kuurojen liitto, Kuuloliitto, Kehitysvammaliitto, Näkövammaisten liitto, Uudenmaan CP-yhdistys, FDUV, Psykosociala förbundet, Finlands Svenska Handikapp förbund.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset tuleviin harjoituksiin
Daniel Saarinen, projektikoordinaattori
danielsaarinen.mutu@outlook.com
Puh. 050 312 1830

Tapahtuma-arkisto

▸ Puolitiekahvit

Alkaa: 19.10.2017, Loppuu: 19.10.2017

▸ Vammaiset vesillä, Katajanokka │ 6.6.

Alkaa: 06.06.2017, Loppuu: 06.06.2017

▸ Vammaiset ja varustamot │ 26.4 & 18.5 │ Lohja

Alkaa: 26.04.2017, Loppuu: 18.05.2017